
E-80-1 Drafting will for partner’s spouse

Question

May one member of a law firm (Lawyer A) draw a will for the spouse of
another member of that law firm (Lawyer B) when the will distributes the entire
estate of the spouse to said Lawyer B to the exclusion of their children?

Opinion

The Supreme Court of Wisconsin in State v. Collentine, 35 Wis. 2d 325,
State v. Beaudry, 53 Wis. 2d 148, and State v. Gulbankian, 54 Wis. 2d 599 stated
that a lawyer may be the scrivener of a will in which he is a beneficiary only
when he stands in relationship to the testator as the natural object of the testator’s
bounty and where under the will he receives no more than would be received by
law in the absence of a will.  Under any other circumstances in which the
lawyer-draftsman is a beneficiary, this Court will conclude that the preparation
of such a will constitutes unprofessional conduct.

Thus, it readily appears that Lawyer B may not draw a will for his or her
spouse in which he or she would receive the entire estate to the exclusion of the
testator’s children.  Although the question was not directly presented in State v.
Beaudry, a reading of the Court’s opinion at page 154 compels the conclusion
that a member of Lawyer B’s law firm would not meet the test as an independent
legal attorney as is required thereby.

The American Bar Association Committee on Ethics and Personal Respon-
sibility in footnote 2 to Formal Opinion 342 states:

‘‘It has long been recognized that the disqualification of one lawyer in an
organization generally constituted disqualification of all affiliated lawyers.’’
(citing cases)

In the year 1968 (prior to Beaudry and Gulbankian), this committee dealt
with the same question.  See Informal Opinion 2-68, Wis. Bar Bull. June, 1979,
Supplement at p. 75, which states:

Under the above guidelines (referring to State v. Collentine), this committee is
of the opinion that the Court’s language would prohibit a lawyer from drafting
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a will for his wife making him the sole beneficiary to the exclusion of the
children.  It would likewise be improper for a lawyer to draft a will for his wife
in which she would leave him a bequest equal to the maximum marital deduction
(assuming one or more children).  The committee is also of the opinion that a
partner or an associate of such lawyer-beneficiary would be foreclosed from
drafting such a will.

The foregoing is reaffirmed as the opinion of this committee.  Thus, Lawyer
A may not draw a will for Lawyer B’s spouse in those cases in which Lawyer B
would receive a larger share of the estate than he or she would if the spouse died
intestate.

E-80-1 WISCONSIN ETHICS OPINIONS

132 © July 1998, State Bar of Wisconsin CLE Books


